top of page
  • Forfatterens bildethefreebohemian

The Ultimate Festival Guide 2016: What you need to know for a vacay with music

Reising og musikk - en kombo som er uslåelig

En god del utendørs musikkfestivaler avholdes i juli og tidlig august, mens mange gode festivaler i USA er på våren eller senhøsten, mye på grunn av at det er altfor varmt å ha det midt på sommeren. Noen festivaler er allerede avholdt, som f.eks Glastonbury i England 22. - 26. juni 2016 (lenke her), som er for rocke-entusiaster. Andre festivaler som, Roskilde i Danmark (lenke her), starter i dag 26. juni til 2.juli 2016. Hva med å kombinere neste reise med en festival?

Travel and music - an ubeatable combination

Quite a few music festivals that are outside are during the summer months in July and August, but a lot of festivals in the US are in spring or late fall as it is too hot to have festivals outside in the summer. Some festivals have already started - and finished - such as Glastonbury in England from June 22nd - 26th 2016 (link here), which is a festival for rockers. Other festivals such as Roskilde in Denmark (link here) starts today June 26th and finishes July 2nd 2016. How about combining your next trip with a festival?

Festivaler i juni

Juni er snart over, men er du spontan kan du fortsatt få med deg litt moro. Ekstremsportveko på Voss i Norge (lenke her) starter allerede idag fra 26. juni til 3. juli 2016. Prøv ekstremsport eller bare ligg på camping og se på folk hoppe i fallskjerm mens du soler deg og venter på at konsertene skal starte. Siste dag i juni starter Sveriges største musikkfestival Bråvalla (lenke her) i Norrköping fra 30. juni til 2. juli 2016.

Festivals during June june

June is almost over, but don't worry. Watch extreme sports and/or participate in the festival in Voss in Norway which combines extreme sports and music (link here). The festival is starting today June 26th and lasts until July 3rd 2016. The last day in June you can go to Swedens biggest music festival Bråvalla (link here) in Norrköping from June 30th to July 2nd 2016.

Festivaler i juli

En av verdens beste musikkfestivaler finnes faktisk i Serbia ved navn Exit Festival (lenke her), og kan oppleves fra 7. - 10. juli 2016. I Sverige er det en festival med et navn som skaper god stemning, nemlig Peace & Love (lenke her), som avholdes 7. - 9. juli 2016. I Sveits er det en stor anerkjent hiphop festival som heter Open Air Frauenfeld (lenke her) i Frauenfeld fra 7. - 9. juli 2016. En annen festival i samme sjanger med et innslag av elektronisk musikk er i London, nettopp Wireless Festival (lenke her) fra 8. - 10. juli 2016. Tre timer fra Split i Kroatia avholdes en annen hiphop festival med navn Fresh Island Festival (lenke her) den 12. - 14. juli 2016.

I Norge avholdes en av de største festivalene i Tønsberg, nemlig Slottsfjellfestivalen (lenke her) fra 13. - 16. juli 2016. Fra 22. - 24. juli 2016 avholdes Tomorrowland i Belgia (lenke her), som er en av de største musikkfestivalene for elektronisk musikk. En annen elektronisk musikkfestival er i Toronto i Canada som heter Veld Music Festival (lenke her) fra 30. - 31. juli 2016.

Festivals during July

One of the best festivals in the world is actually in Serbia and the name is Exit Festival (link here) starting on July 7th and finished on 10th 2016. In Sweden there is a festival with a chill name, namely Peace & Love (link here) from July 7th - 9th 2016. You can experience a hiphop festival in Switzerland on the same dates by the name Open Air Frauenfeld (link here). In London a big festival for hiphop, RnB and a dash of electronic is called Wireless Festival (link here) which lasts from July 8th to 10th 2016. Three hours from Split in Croatia there is another hiphop festival by the name Fresh Island Festival (link here) from July 12th to 14th 2016.

One of Norway's biggest festivals is Slottsfjellfestivalen in Tønsberg (link here) which lasts from July 13th - 16th 2016. One of the biggest electronic music festivals in the world starts in Belgium on Juy 22nd and lasts until July 24th 2016 - the name is Tomorrowland (lenke her). Another smaller electronic festival is in Toronto, Canada by the name Veld Music Festival (link here) and it is from July 30th to 31st 2016.

Hvis elektronisk musikk og rave ikke er noe for deg finnes det mange festivaler som har blandet musikk eller musikk med lavere puls og høyere chill-nivå. Pitchfork Music Festival (lenke her) avholdes 15. - 17. juli 2016 i Chicago i USA og ikke lenge etterpå starter Lollapalooza som varer fra 28. - 31. juli 2016 (lenke her).

If electronic music is not your thing, there are many festivals with a mix of genres and music with a slower pace. Pitchfork Music Festival (link here) is from July 15th to July 17th 2016 in Chicago in the US and Lollapalooza is two weeks later on July 28th to July 31st 2016 (link here).

Festivaler i August og September

En annen velkjent festival i Norge er Øyafestivalen i Oslo (lenke her) som avholdes i år 9. - 13. august 2016. Ikke langt fra Oslo fra 11. - 13. august 2016 avholdes Way Out West i Gøteborg i Sverige (lenke her). Fra 10. - 17. august 2016 kan du ta en langweekend til Budapest for å dra på Sziget Festival og "The island of freedom" (lenke her).

iHeart Radio er en veldig kjent radiokanal i USA som avholder festival i Las Vegas hvert år på senhøsten. iHeart Radio Music Festival (lenke her) er fra 23. - 24. september i 2016.

Festivals in August and September

Another wellknown festival in Norway is Øyafestivalen in Oslo (link here) which is from August 9th - 13th in 2016. Not far from Oslo, in Gothenburg in Sweden, from August 11th-13th 2016 Way Out West can be experienced (link here). Enjoy the "island of freedom" in Budapest from August 10th to 17th 2016 in Sziget Festival (link here).

iHeart Radio is a well known radio channel in the US that has a music festival in Las Vegas every fall. iHeart Radio Music Festival (link here) is in Las Vegas this year from September 23rd to 24th.

Festivaler som allerede er avholdt - og noen nyttige tips for å dra dit neste år

Festivaler som allerede er avholdt i USA er for eksempel South by Southwest (lenke her) i Austin i Texas og Coachella i Indio i California (lenke her). Flere og flere festivaler kombinerer musikk med kunst og installasjoner, slik som Coachella, eller så er det festivaler som Burning Man fra 28. august til 5. september 2016 (lenke her) der kunst er hovedfokuset og musikk er sidestilt.

Festivals that are already over - and some helpful pointers to see them next year

Some festivals that already are over in the US is South by Southwest (link here) in Austin, Texas and Coachella in Indio, California (lenke her). More and more festivals also combine arts and music, such as Coachella, or Burning Man (link here) from August 28th to September 5th 2016 where art is the main focus and the music is more a side show.

Det blir fort utsolgt og ett tips er at festivalene ofte legger ut billetter for forhåndssalg allerede et par måneder etter at festivalen er avholdt. Governor's ball i New York er for eksempel allerede annonsert til å avholdes 2. - 4. juni 2017 (lenke her) og Coachella bruker å legge ut billetter i månedsskifte mai/juni ca. én måned etter festivalen avholdes og deretter i januar igjen. Det er lurt å følge med på dette ved å følge Instagram-kontoene til de ulike festivalene.

Many festivals sell out quickly and one pointer is that many festivals sell tickets for next years event very early - already a couple of months after the festival is over. Governor's ball in New York has already announced that next years festival will be from June 2. - 4th 2017 (lenke her). Coachella in California usually posts tickets about a month after the festival is over in May/June and then more tickets are released for normal sales in January. You can find out release dates by following the Instagram accounts of the different festivals.

- thefreebohemian

bottom of page