top of page
  • Forfatterens bildethefreebohemian

The Do's and Don’ts for an awe-inspiring roadtrip in the US

TENK igjennom hvor bilturen skal gå

Selv om man vil ha en veldig spontan ferie er det lurt å tenke litt på ruten før man setter i gang. Dersom man skal fly til USA bør det først tas et valg om det er østkysten, vestkysten eller kanskje Route 66 som skal kjøres. Det kan også være en idé å finne ut om man vil stikke innom Canada eller Mexico ifht. om man trenger visum dit eller ikke (norske pass trenger ikke visum). Er det store byer man vil se eller landsbyer? Er det strandferie, shoppingferie eller aktivitetsferie? Det er lurt å tenke litt på hva man vil gjøre eller snakke med reisepartner(e) før man starter opp bilen.

DO think about where you are heading

Even if you want a very spontaneous trip it is wise to think a bit about the roadtrip before you start. If you are flying to the U.S. you need to make a decision about where you will fly in. Do you want to drive on the West Coast, the East Coast or maybe Route 66? Because you might need a visa, you should also consider if you are going to be crossing the border to Mexico or Canada. Do you prefer big cities, the countryside, a beach vacation, an activity vacation or a shopping vacation? It can be an idea to discuss this with whoever you are traveling with or think it through before you start the engine.

IKKE bruk bilferien på surfe på nett for å lage reservasjoner

På en typisk bilferie har man ikke mange dager på hvert sted man stopper og det er kjedelig å bruke mange timer annenhver dag på å undersøke hoteller og/eller severdigheter på neste sted. Hvis man ikke har noe informasjon eller reservasjoner kan det bety at man går glipp av et skikkelig bra område fordi alle overnattingssteder er fullbooket. Hvis man har planlagt alt kan det medføre at man går glipp av et tips fra en lokalkjent eller noe man blir anbefalt på veien. Det er lurt i hvert fall å ha bestilt noe på forhånd. Bruk litt mer tid på å undersøke hva du vil i forkant av bilturen så kan du heller bruke mer tid til å utforske store severdigheter og nyte ferien.

DON'T spend all your time booking things while on vacation

On a roadtrip you usually don't have many days in each stop and you don't want to spend hours every other day booking things online. Having nothing booked leaves a lot to chance meaning you might miss out on a great neighbourhood to live in because everything is booked. Having everything booked means that you might miss out on things that you learn on the way or a great tip from a local. It is wise to have booked at least some things so you can spend a bit more time researching before you go and then you can go exploring instead :D

UNDERSØK og finn ut litt mer om stedene du skal besøke

Det er lurt å lese noen "topplister" eller skumme igjennom noen guider om stedene man skal innom. Det kan være liste over beste nabolag, beste restauranter, beste severdigheter eller lignende. Av og til er slike guider uinteressante, men av og til er det lurt å lagre slike guider til senere. Da kan man ta opp guiden senere for å se om man finner én eller to ting som ligger i nærheten av der man er, og av og til er det verdt å dra én veis ærend for å teste det. Visste du at kart-appen eller Google Maps fungerer på mobilen selv uten mobildata og Wifi? Bare last inn ruten dit du skal før du kjører/går så fungerer GPS-funksjonen, men hvis du ikke følger ruten helt vil den ikke kunne lage en ny rute uten wifi/mobildata.

På bildet nedenfor finner du "Eva's original chimneys" som opprinnelig er en ungarsk delikatesse som selges fra en foodtruck i Toronto, Canada. Den ble testet etter å ha skummet igjennom en guide (lenke her) over ulike delikatesser som burde prøvesmakes i Toronto.

DO some research about the places you are going

Scroll through a couple of "top lists" about a place; top neighbourhoods to visit, top attractions, top restaurants or foods. Then, pick out your favorites or save the guide for later. Sometimes these guides are useless, but sometimes you will find that you live right next to one of the things or you find yourself in the neighbourhood so why not try the recommendation from the guide? Also, did you know that the Map-app or Google Map-app actually works without using data or wifi? All you need to do is load the route where you want to go while you still have wifi and then the GPS will take you there. Just know that it will not make a new route (without data and wifi) if you take a wrong turn.

In the picture below you will find "Eva's original chimneys", originally a hungarian treat, that is sold from a food truck in Toronto, Canada. We tried this after reading this guide (link here).

BRUK kollektivfeltet

Kollektivfeltet er som regel ganske tomt for biler i USA da mange kjører hver sin bil. Da er det greit å kunne bruke kollektivfeltet hvis man er flere enn én i bilen - hvis du bruker kollektivfeltet når du kjører alene risikerer du en stor bot.

DO use the car pool lane

The car pool lane is an excellent way to get ahead in traffic as many drive by themselves in the US. Use the car pool lane whenever you are more than one person in the car - if you use it while driving alone you risk a big fine.

IKKE bli sittende fast i traffikken på grunn av sted og tid

Vær bevisst på tider når det er mye trafikk; rush hour på morgen og ettermiddag, søndager eller spesielle helligdager eller ferier. Hvis man MÅ kjøre på disse tidspunktene må man beregne noen ekstra timer for slakk på grunn av saktekjøring. Kanskje går det an å legge lunsjpausen eller middagspausen rundt disse tidene eller bli en ekstra dag så man drar mandag formiddag istedet for søndag eller mandag morgen?

DON'T get stuck in traffic due to bad timing

Be aware of timings with heavy traffic; rush hour in the morning and afternoons - sundays - or holidays. If you need to be driving during these times just know you need to add some hours of slow driving to your planning. Maybe schedule your lunch break or dinner around heavy traffic times - or stay an extra day so you leave monday midday instead of sunday?

LEGG til en ekstra time når du beregner kjøretid

Selv om du velger å kjøre på et mer beleilig tidspunkt enn søndag ettermiddag vil det lønne seg å legge inn litt slakk i kjøretiden som f.eks en ekstra time i tillegg til det du tror du vil bruke. Det er ofte veiarbeid man ikke vet om eller trafikkulykker. Noen ganger kommer man også over noe som man bare må stoppe og undersøke nærmere - som solnedgangen på Santa Monica i California.

DO add an extra hour to your estimated hours of driving

You should always add an extra hour to your estimated hours of driving in case of heavy traffic due to traffic accidents or roadwork. Or sometimes just because you see something cool that you want to stop and check out.. like the sunset at Santa Monica in California.

IKKE gå tom for bensin fordi du ikke fulgte med på skiltene

Det er en del områder som ligger rett ved motorveien hvor det både finnes bensin, kaffe, mat, en liten kiosk etc. MEN, det er viktig å følge med på skiltene for de indikerer hvor langt det er til neste rastestopp - og ofte kan det være langt i mellom slike stopp. Pass på at du har nok bensin eller at du stopper for å fylle bensin før det er for sent.

DON'T run out of gas because you didn't pay attention to signs

There are several resting areas or stops designed to make sure you are not driving hungry or running out of gas. However, they can be far apart and usually the signs indicate how far away the next stopping area is. So make sure you stop to fill gas before you run out.

IKKE glem passet når du krysser grensen til Mexico

Kanskje du tenkte å bare svinge en tur nedom Mexico og kjøpe en flaske tequila til helgen siden du er så nære grensen (på vestkysten)? Det er veldig enkelt å krysse grensen til Mexico i California - som å kjøre inn i en ny by. Det er derimot ikke like enkelt å kjøre tilbake inn igjen i USA og du MÅ ha passet ditt. Så ikke glem passet eller pass på å ta siste utvei (inn i USA) på motorveien hvis du ikke har med passet.

DON'T forget your passport if you are going to Mexico

Maybe you want to buy a bottle of tequila or just see what is on the other side of the border since you are so close by Mexico? It is supereasy to cross the border to Mexico in California - just like driving to another city. However, getting back into the US is not as easy and you do need your passport. So make sure you take the right exit (the last exit to the US) if you don't have your passport with you.

Happy roadtrippin' :D

- thefreebohemian

bottom of page